Hitta rätt klinker för dig

Klinker är ett hållbart och slitstarkt material som passar i alla hem. Du kan välja om du vill lägga klinker själv eller anlita en hantverkare att göra det åt dig. Men innan du beställer hem dina klinkerplattor är det några saker du borde veta. 

Utomhus eller inomhus

Du kan lägga klinkerplattor inomhus och utomhus men du behöver vara säker på att ett klinker som du ska lägga utomhus faktiskt är frostsäkert. Läs den detaljerade beskrivningen som varje bra onlinebutik har och se om plattan tål frost eller inte. Tål den inte frost, är det enbart en inomhusplatta.

Tjocklek

Klinkerplattor har olika tjocklekar, de som kan vara utomhus brukar vanligtvis vara tjockare medan inomhusplattor är tunnare. Kolla upp vilken tjocklek klinkerplattan har, du behöver veta hur mycket plattan bygger för att veta hur högt underlaget behöver vara. Om du vill ha en jämn nivå mellan trägolv och klinker behöver du räkna lite matte och se till att klinker, plus fix, inte bygger för mycket.

Golvvärme

Ska du installera golvvärme under klinkerplattorna, vilket vi rekommenderar, behöver plattan vara godkänd för det. Detta står också i plattans beskrivning. Om plattan inte tål golvvärme finns risken att den spricker. Golvvärme under klinker innebär också mer underarbete, du behöver flytspackla över värmeslingorna vilket också bygger på höjden.

Storlek

Stora plattor går snabbare att lägga, men svårare att lägg helt plant. Du behöver vara duktig på att lägga ut ett jämnt lager fix och att golvet under fixet också är plant. Om klinkerplattorna ska läggas i ett badrum kan du inte ha stora platser i duschområdet, här är det fall och det kräver mindre plattor för att hela undersidan av plattan ska ha kontakt med fixet.