Installera akvarium

Ett akvarium kan lyxa till vilket rum som helst och kommer i alla storlekar. Men det är inte lika lätt som att ställa in en byrå eller tända en lampa. Det kräver en hel del eftertanke och planering innan din nya pjäs är på plats. 

Temperatur

Du måste tänka på fiskarnas hälsa och hålla det borta från direkt solljus och onödig värme. Undvik att ställa akvariet direkt framför eller nära fönster. Fiskarna trivs bättre i skugga. Inspektera rummet och se vilka platser som hålls mest i skugga och dit ingen extra värme kan ta sig fram såsom bredvid ett element. Däremot ska fiskarna inte ha för kallt heller, då kan de frysa ihjäl. Du kan använda en doppvärmare för att säkerställa att vattnet alltid har rätt temperatur. Under sommaren kan det bli väldigt varmt inomhus, vilket även betyder extra värme i vattnet. För att hålla temperaturen kan du ta bort lite vatten och hälla i kallare vatten. Det får dock bara vara några grader kallare, fiskarna tål inte snabba temperaturskillnader.

Storlek

Akvarium är sköra och besvärliga att frakta. Hos Fiskfoder kan du beställa akvarium varav de flesta kombinationer kan fraktas hem till dig men frakten kan bli lite dyrare än vanligt på grund av dess vikt och känslighet. Fundera på vilken storlek som passar bäst för rummet och dina fiskar. Små akvarium lämpar sig inte till större fiskar eller när du vill ha ett större bestånd medan alltför stora akvarium kan leda till ökade kostnader och bli dyra att underhålla. Tänk på att du ska driva en pump som passar storleken och att du behöver byta vatten då och då.

Prata med kunniga

Det bästa du kan göra är att prata med kunnigt folk om dina planer. Berätta vad du är ute efter så får du säkerligen tonvis med goda råd om hur du ska gå tillväga. De kan hjälpa dig att hitta arter som kommer överens i samma akvarium, hur många fiskar du kan ha och vilka växter som gynnar arterna.