Köksrenovering – tänk på detta

Köksrenoveringen är inte allt för sällan ett av de mest påkostade projekten när det kommer till förändring i hemmet och just därför är det otroligt viktigt att slutresultatet blir riktigt bra. Oavsett om du väljer att utföra de flesta delarna på egen hand eller tar in hantverkare finns det grundläggande aspekter värda att gå igenom innan renoveringen tar fart.

Ett viktigt steg i det första skedet är att se på planlösningen för köket och det bör du göra utifrån husets helhetliga utseende. Hur ser kökets närmaste rum ut? Behövs någon vägg slås ut? Kommer det in lagom med ljus? Bearbeta frågor som dessa för att få ett bra grepp om vad det är du vill få ut av renoveringen.

Funktionella och smarta detaljer

Den som ägnar stor tid i köket vet hur viktigt det är att ha smarta detaljer omkring sig för att slippa krångliga och onödiga moment under exempelvis matlagningen. Inbyggda skärbrädor i kökets möbel som dessutom kan tas ut för att rengöras är ett bra exempel, men även sophantering är ett viktigt inslag. Det går att skapa smidiga sopnedkast i direkt anslutning till kökets arbetsytor.
Idag går det att hitta riktigt stilfulla spisfläktar med energisnåla och effektiva motorer som faktiskt blir en läcker inredningsdetalj. Tänk dessutom på det här med sittplatser, även om du vanligtvis sitter ner i en annan del av huset. Att kunna sätta sig ner mellan varven och koppla av samtidigt som grytan puttrar är behagligt, så se till att få plats till åtminstone en sittplats.

Köksförvaring

Det är av stor vikt att noga tänka igenom allt som rör förvaring i köket eftersom ett kök innebär mängder av redskap, verktyg, porslin, matvaror, torrvaror och mycket mer. Ett tips är att blanda både öppen förvaring och mer dold förvaring på ett smart och ytsparande sätt. Med lite kreativitet går det att göra köket otroligt praktiskt när det kommer till förvaring.

När det generella upplägget för förvaring av varor och redskap i köket planerats kan även detaljer såsom vinkyl och kryddskåp tänkas över. En vinkyl kan byggas in fiffigt i det övriga köksmöblemanget och ett mörkt kryddskåp kan göras i stort sett överallt. Undvik dock att bygga in den i fläktskåpet, något som tycks vara en svensk standard i äldre hushåll.