Få bort fläckar med rabarber!

Har du kanske ett bord eller en bänkskiva i ek som fått en fläck? Det behöver nödvändigtvis inte betyda att de blivit förstörda. Träbord är fina men också rätt ömtåliga och det händer att många missar att använda ett underlägg till sitt glas eller sin kopp som sedan lämnat fula ringar. Ibland kan det innebära en hel del jobb för att bli av med fläckarna, och vissa väljer helt enkelt att slänga sitt bord. Vi tänkte dela med oss av lite tips som förhoppningsvis kan bespara dig både tid och pengar!

Oxalsyra

Oxalsyra är 3000 gånger starkare än vanlig ättiksyra och används huvudsakligen för att ta bort rostfläckar, men kan i mindre koncentrerad form användas på träprodukter för att få bort fläckar. Du kan hitta oxalsyra på en vanlig bygghandel, fråga gärna om det lämpar sig för att användas på träslaget du vill rengöra. Applicera lösningen på önskad yta och låt den verka i ungefär fem minuter och torka sedan av och se resultatet.

Oxalsyra i rabarber

Det många inte vet är att oxalsyra även finns i massa växter i våran natur. Mängden syra i dessa växter är så liten att det inte gör växten giftig. Rabarber är ett exempel på en växt i våran natur som innehåller oxalsyra, hur använder man då rabarber för att få bort fläckar? Du plockar eller köper helt enkelt rabarber och kapar sedan av stjälken och använder botten eller toppen (snittytan) och gnuggar det fläckade området och låter det verka i några minuter och torka av. Detta kan upprepas några gånger om det behövs. Har du tur så ser bordet nu ut som nytt igen! Som med många rengöringsmetoder så bör du antingen läsa på och försäkra dig om att träslaget du har faktiskt tål oxalsyra, eller testa på en liten yta som inte syns lika väl innan du sätter igång!