När du behöver hantverkare

Många renoveringsprojekt kan du ro i hamn själv, du behöver inte hantverkare för att måla eller tapetsera en vägg. Du behöver inte ens hjälp för att bygga ett soldäck eller farstubro om du inte vill. Men ibland är det helt klart bättre att ta in hjälp. De viktigaste delarna som du borde lämna till proffset är:

Elen

Dålig eller gammal el borde alltid ses över av professionella elektriker. Det är faktiskt förbjudet för privatpersoner att syssla med fasta elinstallationer. Du kan läsa på Elsäkerhetsverket vad du får och inte får göra. Du får exempelvis byta glödlampor, byta lucka på en strömbrytare och byta proppar. Du får inte lägga kabel i mark, göra fasta installationer, byta från jordat till ojordat och liknande. Även om du får byta en propp eller strömbrytare är det viktigt att du vet vad du gör.

Avlopp

Större stopp i avloppet kan vara svårt att få bukt med. Gamla gjutjärnsledningar samlas skräp och rostar med åren. Om avloppet har stått stilla i många år eller om du spolar ned sakerna du inte borde, kan du få stopp långt nere i röret. Då hjälper det inte med kaustiksoda, du behöver högt tryck och mängder med vatten. Swoosh finns över hela landet och har jour på kvällar och helger om enda toaletten i bostaden slutar fungerar.

Vatten

En rörmokaren är bäst lämpad att dra nya vattenledningar i bostaden, även om du själv känner att du har kunskaper inom området. Det finns många detaljer som privatpersoner inte tänker på, såsom att följa Säker Vatten, luta rören för bäst avrinning och vilka kopplingar som lämpar sig beroende på installationstyp. Vatten i väggar är en riskkonstruktion, planerar du på att dölja vattenrören i väggen ska du absolut låta en hantverkare göra jobbet. De lämnar nämligen garanti på sitt arbete och om det uppstår en vattenläcka är det deras försäkringsbolag som får stå för kostnaderna och inte ditt.