Inredning för dig som gillar retro

Att inreda i retrostil är oerhört populärt. Ordet retro kommer från franskans rétrospectif, vilket betyder tillbakablickande. Det är alltså ett samlingsbegrepp för tillbakablickande inredningsstilar som hittar inspiration i tidigare epoker.

Här följer några tips för dig som är nyfiken på retroinredning.

Studera din favoritperiod

Oavsett vilken som är din tidsepok bör du inledningsvis skaffa dig allmän kunskap om inredningshistoria och speciellt då några särskilda designklassiker. Därefter är det förstås dags att studera din egen favoritperiod och noga insupa just den erans specifika särdrag. Att ta reda på vilka material och färger som var populära och, alltid lika viktigt, hur tidens lampor såg ut.

Satsa på belysning och detaljer

Inredningskunniga säger ofta att ett rum behöver minst fem ljuskällor och det är helt klart så att belysningen är grunden i all bra inredning. Samtidigt som enskilda lampor ska sticka ut tillsammans med andra väl utvalda inredningsdetaljer, är det viktigt att ljussättningen som helhet passar rummet.

Internet en enorm resurs

Visst är det fantastiskt att besöka loppmarknader och secondhandbutiker, att vrida på prylarna och känna på materialet. Oberoende av vilken period och stil som är din favorit har du dock en enorm resurs i form av internet tillgänglig var du än befinner dig. Titta till exempel in här för att hitta inspiration och handla online.